środa, 7 maja 2014

Domowy kisiel - zdrowy, owocowy bez cukru i barwników.


Prościutki i bardzo szybki w wykonaniu, deser dla dziecka (każdego tego małego i dużego  ). Jeżeli chodzi za Tobą potrzeba czegoś słodkiego, z którą akurat dzisiaj nie zamierzasz walczyć, złap za garnek. Gwarantuję - 5 minut i deser gotowy. Zalety: bez chemii, bez dodatków i barwników, bez sztucznego cukru. Deser łatwiejszy i szybszy w wykonaniu niż myślisz. Zachęcam!




prosty kisiel bez cukru jak zrobić kisiel dla dzieci kisiel z soku




Składniki na 2 porcje:

  • Ok 300 ml soku – wyciśnięty, lub kupiony jednodniowy*,
  • Łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Pół szklanki zimnej wody,
  • Ewentualnie łyżeczka miodu, lub innego słodu.
Dodatki:
  • Owoce: pokrojone w kawałki mango, gruszka, jabłko,banan lub  truskawka, jagody ( mrożone lub świeże w sezonie)  i wszystkie inne na które masz ochotę i które masz w domu.
  • Mleko kokosowe – 1 łyżka śmietanki, która zebrała się u góry – sprawi, że smak kisielu będzie wzbogacony o nutkę kokosu, a sam kisiel zrobi się aksamitny. Szczególnie wskazane dla rekonwalescentów i wszystkich tych którzy potrzebują dodatkowej dawki energii. Zawarte w tłuszczu kokosowym kwasy tłuszczowe wchłaniają się bardzo szybko i są wskazane w żywieniu osób niedoborowych. Zdrowi dorośli z „ boczkami” na bioderkach powinni raczej oszczędnie dawkować sobie tą przyjemność  .
Uwaga: jeżeli jesteście przyzwyczajeni do smaku przemysłowych słodyczy, a sok jest mocno kwaskowaty może zaistnieć potrzeba dosłodzenia kisielu łyżeczką miodu.

Wykonanie:
Zagotuj sok w garnuszku. W połowie szklanki zimnej  wody rozpuść łyżkę mąki ziemniaczanej (ilość mąki będzie wpływać na gęstość kisielu).Wlej wodę z mąką do soku. Mieszaj, aż zgęstnieje na minimalnym ogniu. Jak trzeba dosłódź - tylko ostrożnie z próbowaniem naprawdę gorące!. Gotowe.
Twój ulubiony?
Żółty czy czerwony?


*Zamiast soku możemy zrobić kisiel na bazie samej wody i maki ziemniaczanej zakwaszonej odrobiną cytryny i dodanymi utartymi bądź zblendowanymi owocami ( ok 3/4  -  1 szklanki). Dla uzyskania ładnego koloru, w przypadku mało wybarwionych owoców do deseru można dodać szczyptę kurkumy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli skorzystałaś/skorzystałeś z tego wpisu, masz jakieś sugestie, albo propozycje - napisz proszę o tym w komentarzu:)