Ta potrawa z fasoli nieustająco
cieszy się entuzjastycznym przyjęciem wśród gości. Kolorowe plamki czerwonej cebuli nadają potrawie ciekawy wygląd, a intensywny aromat majeranku sprawia, że
zawsze smakuje wyśmienicie. Danie jest wyjątkowo proste i uda się nawet
początkującym w kuchni eksperymentatorom. Fasola masłowa gotuje się szybciej
niż inne gatunki fasoli dzięki czemu potrawę można przygotować naprawdę szybko. I już możemy się cieszyć zdrową, pełna rozpuszczalnego błonnika i soli mineralnych potrawą.
- Fasola Lima masłowa błyskawiczna 400 gram suchej,
- Cebula czerwona – 2 duże,
- Oliwa z oliwek-2-3 łyżki,
- Majeranek 2-3 łyżki,
- Sól łyżeczka, lub więcej,
- Pieprz – do smaku.
Namaczamy fasolę na noc. Rano
gotujemy ją ( ok 20 minut) w świeżej wodzie, do miękkości, soląc pod koniec
gotowania. Uwaga by nie rozgotować ziaren. Wybieram tą fasolę, gdyż jest
szczególnie duża, miękka, pozbawiona twardej łupinki. Nadaje się lepiej do tej potrawy niż odmiana Jaś ( ma on mniej aksamitną strukturę). Po ugotowaniu odcedzamy, zachowując trochę wody z gotowania do
regulacji gęstości potrawy.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na
patelni. Kroimy cebulę w kostkę i brązowimy delikatnie na patelni. Jak cebula
zmięknie, dodajemy majeranek, mieszamy i dokładamy fasolę na patelnię. Solimy,
mieszamy i trzymamy pod przykryciem kilka minut by fasola nabrała aromatu. Jeżeli
fasola jest zbyt sucha dodajemy wywaru z gotowania fasoli. Na koniec oprószamy
świeżo mielonym pieprzem. Gotowe.
Fasola smakuje doskonale z tradycyjną czerwoną kapusta na winie, jako danie główne bądź dodatek do obiadu. Po wystygnięciu, zmielona z
dodatkiem wody z gotowania stanowi świetną i aromatyczna pastę kanapkową.
Prawda, że proste?!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli skorzystałaś/skorzystałeś z tego wpisu, masz jakieś sugestie, albo propozycje - napisz proszę o tym w komentarzu:)