Składniki:
- 1/2 dojrzałego banana ( ok 50 g)
- kawałek ananasa ( ok 100 g)
- szpinak baby liście - spora garść ( 50 g)
- imbir ( plasterek)
- woda mineralna - ok 250 ml do uzyskania pożądanej gęstości
Wykonanie:
składniki obieramy, które trzeba płuczemy, kroimy w niewielkie kawałki zalewamy połową wody i mielimy. Dodajemy tyle wody by uzyskać lubianą przez nas gęstość. Od gęstego musu do jedzenia łyżeczka, po rzadki koktajl do picia przez słomkę. Na zdrowie!!!
Do zrobienia koktajlu możemy użyć wody wysoko zmineralizowanej np wapniowo - magnezowej. Dzięki temu koktajl będzie miał jeszcze większą wartość odżywczą. Jadnak taka woda może zmienić smak koktajlu wiec na początek wypróbuj koktajl ze zwykłą wodą mineralną.
Inspiracja dla rozpoczęcia robienia zielonych koktajli i wytrwałego ich testowania przez cały poprzedni rok była książka Victorii Boutenko " Rewolucja Zielonych Koktajli" .
Ja wypijam litrowego na śniadanie :P
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie : szpinak, ananas i imbir. Kolor zachęcający, a i smak - na razie w wyobraźni też wydaje się interesujący. Nie wiem tylko czy szpinak jest już dostępny, jeśli tak to spróbuję przetestować przepis, bo podoba mi się zestawienie składników, a nic podobnego dotychczas nie znałam.
OdpowiedzUsuńSzpinak dostępny w marketach i dyskontach na ladach chłodniczych. Zeszłoroczny już nieśmiało rozwija się na działce i można czasami kupić świeży. Udanego miksowania!
OdpowiedzUsuń